Web Analytics Made Easy - Statcounter

ماجرای رفت و آمدهای کمپانی توتال برای نخستین‌بار نیست که در کشور ما اتفاق می‌افتد و ترک ایران با آغاز تحریم‌ها باید تجربه‌ای گران برای مسئولان باشد تا در انتخاب سرمایه‌‌گذاران متعهد نفتی دقت‌نظر بیشتری داشته باشند.

گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، احمدرضا صباغی؛ 12 تیرماه سال گذشته بود که به منظور بهره‌برداری از فاز 11 پارس‌جنوبی قراردادی مهم از‌ مدل IPC بین ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های توتال فرانسه و شرکت سی‌ان‌پی‌سی چین منعقد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امضای این قرارداد همکاری موجب شد تا بسیاری از کسانی که خواستار و طرفدار حضور هلدینگ‌های معتبر اروپایی در ایران بودند به نوعی شرکت توتال فرانسه را به عنوان یک شرکت تأثیرگذار در پروژه‌های نفتی ایران معرفی کنند.

در حقیقت نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که توتال در دولت گذشته و با تحریم‌های یکجانبه آمریکا و سازمان ملل متحد علیه ایران، بدون پرداخت ضرر و زیانی کشورمان را ترک کرد.

سوابق کمپانی نفتی توتال در ترک ایران باید مسئولان و مدیران نفتی را به این فکر فرو برد که چه تضمین اجرایی به منظور ماندگار شدن مجدد توتال در ایران وجود دارد؟

در ‌واقع وقتی ایران با تحریم‌های ظالمانه آمریکا و ‌سازمان ملل متحد روبه‌رو شد نخستین کمپانی که خبر خروج خود از ایران را رسانه‌ای کرد همین شرکت توتال فرانسه بود اما با گذشت بیش از 10 سال از نخستین قرارداد توتال در ایران مجددا با اجرای برجام به کمپانی فرانسوی به منظور حضور در پروژه‌‌های نفتی و گازی ایران چراغ سبز نشان داده شد.

با خروج آمریکا از برجام و ‌اعمال تحریمهای یک‌جانبه از سوی ترامپ علیه ایران، کمپانی نفتی توتال که 90 درصد تبادلات بانکی خود را از طریق بانک‌های آمریکایی انجام می‌دهد و بیش از 30 درصد سهامدارانش را آمریکایی‌ها تشکیل می‌دهند ترک ایران را به عنوان بهترین گزینه انتخاب کرد تا از آسیب‌های تحریم‌های اعمال شده از سوی آمریکا بر علیه ایران در امان بماند.

به منظور ‌بررسی علل خروج توتال از ایران که با تبعات منفی و مخربی بر‌ صنعت نفت کشور همراه بود با فعالان و کارشناسان نفتی کشور گفتگو کرده‌ایم تا از نظرات آنها مطلع شویم.

ترک ایران توسط توتال،شکست بزرگ صنعت نفت

غلامعلی میگلی‌نژاد عضو سابق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در‌ دوره هشتم با اشاره به اینکه متاسفانه تا پیش از‌ اجرای برجام هم شاهد رفتارهای دوگانه از سوی کمپانی نفتی توتال در‌ ایران بودیم، گفت:من بارها به مسئولان وزارت نفت اعلام کرده‌ام که عملکرد شرکت توتال 100 درصد وابسته به سیاست‌های آمریکا است.

وی تصریح کرد: در زمان دولت اصلاحات شاهد حضور توتال در کشور بودیم که با تحریم ایران از سوی آمریکا و سازمان ملل متحد در دولت دهم به نوعی‌ خروج شرکت توتال از ایران کلید خورد.

میگلی‌نژاد اضافه کرد: بنده زمانی که در مجلس شورای اسلامی عضو کمیسیون انرژی بودم به همراه تعدادی از مدیران نفتی کشور در یک اجلاس مهم در کشور مکزیک شرکت کردیم. در آن اجلاس بنده ضمن دیدار با مدیرعامل توتال از وی سوال کردم که در دولت اصلاحات چه دستاوردی کمپانی توتال در زمان حضورش درایران به‌دست آورد؟ وی در پاسخ گفت: حضور در پروژه‌های نفتی و گازی ایران برای کمپانی نفتی توتال بسیار خوب بود.

عضو سابق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در دوره هشتم تصریح کرد: البته مدیرعامل توتال به بنده گفت که این کمپانی فرانسوی علاقه دارد در فازهای پارس جنوبی هم فعالیت کند هر چند جلب رضایت آمریکا از سوی ایران برای تداوم حضور کمپانی نفتی توتال در ایران لازم است و تا زمانی که آمریکا چراغ سبز به این شرکت نشان ندهد شرکت توتال نمی‌تواند در ایران سرمایه‌گذاری کند.

وی با بیان اینکه قرارداد نفتی توتال در پارس‌جنوبی خوش بینانه منعقد شده است، گفت: در شرایط کنونی و پس از حضور یکساله توتال در فاز 11 پارس جنوبی، این شرکت بدون پرداخت هیچ گونه خسارتی ایران را ترک کرده است که وقوع این اتفاق برای صنعت نفت کشور یک شکست بزرگ محسوب می‌شود.

میگلی‌نژاد اضافه کرد: ترک فاز 11 پارس جنوبی توسط توتال یک ضرر بزرگ برای ایران محسوب می‌شود و چنین رخدادی با فشارهای وزارت خزانه‌داری آمریکا اتفاق افتاده است.

عضو سابق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در دوره هشتم با ابراز خرسندی از حضور چینی‌ها در فاز 11 پارس‌جنوبی که جایگزین شرکت توتال شده‌اند، افزود: با توجه به اینکه میادین پارس جنوبی بین ایران و کشورهای حاشیه خلیج فارس مشترک است پس از ترک توتال نباید منتظر ماند و شرکت چینی باید هر چه سریعتر شروع به کار کند تا کشورمان از رقیبان خود عقب نماند.

عهدشکنی آمریکایی‌‌ها عامل خروج توتال از ایران

مؤید حسینی صدر مشاور وزیر نفت با اشاره به اینکه حضور توتال در‌ایران به لحاظ موضوع انتقال تکنولوژی به پروژه‌های نفتی و گازی کشور مثبت بود، گفت: انعقاد قرارداد نفتی با توتال از دستاوردهای مهم اجرای برجام بود که عهد‌شکنی آمریکایی‌ها این دستاورد را به نوعی زیر سوال برد.

وی با بیان اینکه حضور کمپانی‌های معتبر‌ نفتی همچون توتال در ایران به لحاظ انتقال تکنولوژی مهم است، گفت: بهانه‌جویی آمریکایی‌ها نقش مهمی در ترک کمپانی نفتی توتال از ایران داشت.

حسینی صدر به چیدمان سیاسی غربی‌ها در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و افزود: تقابل ایران و عربستان سعودی در خاورمیانه موجب شده است که غربی‌ها در حوزه نفت از این اختلاف نهایت استفاده را ببرند.

وی اضافه کرد: با اجرای برجام، برای توسعه فاز 11 پارس‌جنوبی چاره‌ای جز انعقاد قرارداد با کمپانی نفتی توتال نبود و ‌به نظر‌ من در آن زمان حضور این کمپانی در ایران بهترین گزینه بود.

مشاور‌ وزیر نفت اضافه کرد: البته نباید از ذکر این نکته مهم غافل شویم که اگر صنعت نفت ایران را آسیب شناسی کنیم متوجه می‌شویم که این صنعت طی 100 اخیر به لحاظ فناوری و تکنولوژی بسیار عقب تر از‌ کشورهایی مانند مالزی و سنگاپور است که حدود 50 سال فعالیت نفتی دارند.

وی با انتقاد از عدم توجه دولت‌های مختلف به توانمندی‌های داخل کشور گفت: پس از وقوع جنگ تحمیلی علیه ایران، صنعت نفت نتوانست در مسیر تکنولوژی قدم بردارد که وقوع این اتفاق موجب شده است تا در شرایط کنونی برای استخراج نفت در فاز 11 پارس جنوبی محتاج شرکت‌هایی همچون توتال و کمپانی‌های نفتی چین باشیم.

حسینی صدر گفت: متاسفانه در‌ شرایط کنونی شاهد خروج متخصصان ایرانی از‌ کشور‌ هستیم و با تداوم این روند صنایع مادر و بزرگ ایران آسیب خواهند دید.

به گزارش آنا، قصه رفت‌وآمدهای کمپانی توتال برای اولین نیست که در کشور ما اتفاق می‌افتد بلکه بسیاری از کمپانی‌های خارجی در مرحله نخست، تأمین و حفظ منافع خود را به پیشرفت و توسعه یک کشور ترجیح می‌‌دهند.

نکته مهمی که در کوچ کمپانی نفتی توتال از ایران وجود دارد معطلی یک‌ساله برای بهره‌برداری از فاز 11 پارس‌جنوبی است به طوری که درمدت زمان حضور توتال در ایران پس از اجرای برجام، 40 میلیون یورو هم در فاز 11 پارس‌جنوبی هزینه نشد.

از سوی دیگر‌ و طبق صحبت‌های وزیر نفت، خروج کمپانی توتال از ایران هیچ‌گونه خسارتی را برای این کمپانی نفتی فرانسوی درپی نخواهد داشت در حالی که در روز انعقاد قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی با کنسرسیوم متشکل از شرکت چینی و توتال فرانسه، مدیران نفتی کشور سخنان متعددی مبنی بر پرداخت خسارت از سوی کمپانی نفتی توتال در صورت خروج از کشور بر زبان جاری کردند که متاسفانه در شرایط کنونی چنین اتفاقی رخ نداد.

به جرأت می‌توان به این نکته مهم اشاره کرد که سوالات مهمی در ‌ذهن اذهان عمومی نقش می‌بندد مبنی بر اینکه کمپانی توتال در طول یکسال گذشته به چه دستاورد مهمی در فاز 11 پارس جنوبی دست پیدا کرده است؟ چه کسی مسئول تلف شدن سرمایه و ‌زمان در‌ فاز 11 پارس‌جنوبی است؟

بنابراین با خروج کمپانی نفتی توتال از فاز 11 پارس‌جنوبی، شرکت سی‌ان‌پی‌سی چین جایگزین این کمپانی فرانسوی شد، هر چند نمی‌توان به راحتی از آثار منفی و مخرب خروج کمپانی نفتی فرانسوی از ایران گذشت به طوری که در یکسال گذشته، زمان، سرمایه و انرژی سه موضوع مهمی هستند که در فاز 11 پارس‌جنوبی مغفول واقع شده‌اند.

انتهای پیام/

منبع: آنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۹۹۹۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

از واردات ۲۰۰ قلم کالای مهم صنعت نفت جلوگیری شد

وزیر نفت گفت: وزارت نفت در سال ۱۴۰۲ در موضوع ساخت کالا برای بار اول در میان دستگاه‌های اجرایی کشور مقام نخست را کسب کرد و سال گذشته از واردات ۲۰۰ قلم کالای مهم صنعت نفت که در داخل تولید می‌شد، جلوگیری کردیم.

به گزارش ایسنا، جواد اوجی در حاشیه بازدید از بیست‌وهشتمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت نفت در جمع خبرنگاران با بیان اینکه امسال در این دوره از نمایشگاه هم‌زمان با رونمایی از توانمندی‌های شرکت‌های داخلی، از دستاوردهای بزرگ دولت سیزدهم در دو سال و نیم اخیر نیز پرده‌برداری می‌شود، اظهار کرد: همکاران من در وزارت نفت امسال از همه سالن‌های این نمایشگاه بازدید و نیازهای خدماتی و تجهیزاتی صنعت نفت را به سمع و نظر شرکت‌های داخلی توانمند خواهند رساند.

وی تصریح کرد: وزارت نفت اکنون در مقابل خود ۱۳۰ میلیارد دلار پروژه نیمه‌تمام (۳۰۰ پروژه) و جدید (۱۰۰ پروژه) دارد، ازاین‌رو این اطمینان را به شرکت‌ها و سازندگان داخلی می‌دهیم، همان‌طور که تاکنون از ظرفیت آن‌ها بهره برده‌ایم، از این پس نیز به این روال ادامه دهیم.

وی افزود: وزارت نفت با اتکا به شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی، برنامه‌های افزایش تولید نفت، گاز و فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی را در دستور کار خود داشته است و هزار قرارداد با بیش از ۶۷۰ شرکت دانش‌بنیان به ارزش یک میلیارد دلار امضا کرده‌ است.‌

وزیر نفت با بیان اینکه هیچ محدودیتی برای شما در این صنعت وجود ندارد، گفت: اواخر سال ۱۴۰۲ وزارت نفت ۲۰ میلیارد دلار در طرح ملی فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی، ۱۳ میلیارد دلار در توسعه میدان‌های نفتی و ۶ میلیارد دلار با شرکت‌های پتروشیمی برای توسعه ۱۶ مخزن گازی با اتکا به توان داخلی قرارداد امضا کرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • وزیر اقئصاد: رکورد جذب سرمایه گذاری خارجی را شکستیم / شرکت ملی نفت: تولید گاز در پارس‌جنوبی از قطر پیشی گرفت
  • حضور بدون مانع سرمایه‌گذاران در بخش کشاورزی
  • بهره‌برداری از ۸ میلیارد دلار پروژه نفتی در ۱۴۰۳
  • نمایشگاه‌های تخصصی برای حضور سرمایه‌گذاران خارجی برگزار شود
  • بوئینگ ۷۳۷ شرکت هواپیمایی پارس ایر به پروازهای خراسان جنوبی پیوست
  • از واردات ۲۰۰ قلم کالای مهم صنعت نفت جلوگیری شد
  • ادغام شرکت‌های کوچک نفتی و فولادی جهشی در اقتصاد کشور است
  • راهکاری برای تشویق و انگیزه سرمایه‌گذاران تدوین شود
  • ۳۰۷ کالای راهبردی نفتی شناسایی‌ شد/ ۷ پروژه در محله نهایی سازی
  • جزییات مطالبه‌گری سرمایه‌گذاران مال باختگان شرکت طراوت نوین